Antwerpen Goudbank koopt en verkoop goudstaven, goudbaren, gouden munten en penningen aan rechtstreekse goudprijzen van de beurs.Antwerpen Goudbank, Goudbank AntwerpenKlik hier voor meer info :: Antwerpen Goudbank

Waarom beleggen in goudstaven?

Beleggen in fysiek goud in de vorm van goudstaven (ook bekend als goudbaren) en gouden munten blijft in deze onzekere tijden van schommelende aandelen en beurskoersen meer dna ooit aantrekkelijk. Toch is het aan te raden bij een specialist te rade te gaan, dit voor zowel de inkoop als verkoop van je oud goud, goudstaven en gouden munten.

Wonderlijke belegging

Goud is een metaal en de prijs ervan per kilogram varieert van dag tot dag. De koersschommelingen hangen van de internationale politieke en economische toestand. In periodes van onzekerheid, blijft goud voor heel wat beleggers een zekerheid. Als alle andere beleggingen in waarde dalen, kan het zijn dat de goudkoers stijgt. Een wonderlijke beleggingsvorm dus.

Uiteraard geldt dit in twee richtingen.
Omgekeerd kan de koers dalen als andere beleggingen weer aantrekkelijk worden en meer opbrengen. Toch zal deze daling doorgaans relatief lager zijn en blijft goud ook in positieve economische tijden een aantrekkelijke beleggingsvorm.
In het verleden zorgde de aankondiging van de verkoop van goudreserves door de grote centrale banken regelmatig voor een neerwaartse druk op de goudprijs. Koersbewegingen als gevolg van dergelijke gebeurtenissen kunnen overdreven sterk zijn. Dit kan anderzijds voor de belegger een buitenkansje zijn omdat hij dan goud tegen een aantrekkelijke prijs kan aankopen met in zijn achterhoofd de wetenschap dat de prijs op termijn toch weer zal stijgen.

Titel

Een goudstaaf bestaat uit duizend duizendsten goud. De waarmerker bepaalt het aantal duizendsten goud in een staaf en drukt dat uit in de zogenaamde “titel”, een term waar je zeker moet naar vragen.
De titel moet voor goudstaven tussen de 999 en de 1000 liggen. Je kiest best voor de staven met de grootst mogelijke hoeveelheid goud.

Goudstukken

De toestand waarin het stuk zich bevindt is van het grootste belang voor de waardebepaling. Elke schade aan het goud, hoe klein die ook mag zijn, aan de rand of aan de afbeelding, zorgt dadelijk voor aanzienlijke minwaarden.
Om deze betreurenswaardige schade te vermijden is het best de goudstukken en goudbaren in bewaring te geven bij een bank of beursvennootschap in de kluis of om ze toch zeker met hun beschermingshoes ergens op een absoluut veilige plaats te bewaren.
Voor de stukken met een minder grote verzamelwaarde die minder in waarde schommelen, is het aangewezen te kiezen voor stukken waarvan het gehalte aan fijn goud zo hoog mogelijk ligt.

Beleggen in goudmijnaandelen

Beleggen in goudmijnaandelen kan een alternatief zijn voor wie toch graag aandelen in de portfolio heeft. De risico’s zijn dezelfde als bij andere aandelen, maar de koers van het aandelen schommelt niet enkel op basis van het nieuws van de onderneming maar ook op basis van de schommelingen van de goudprijs.
. De aandelen van de mijnen met de hoogste productiekosten profiteren het meest van een stijging van de goudkoersen, maar lijden ook het meest onder een daling. De beleggers die op dit soort aandelen mikken, willen op korte termijn kost wat kost grote winsten behalen. Dit verklaart waarom de koersschommelingen van goudmijnaandelen bijzonder hevig kunnen zijn.

Invloed van de dollarkoers

De officiële goudkoers wordt nog steeds uitgedrukt in Amerikaanse dollar, maar het verhandelde goud wordt betaald in de plaatselijke munt, voor ons dus de euro. Dat betekent dat als de goudkoers daalt, maar de dollarkoers tegelijk stijgt, het verlies bij een verkoop beperkt kan worden. Het omgekeerde geldt ook. Bij een stijgende goudkoers en een dalende dollarkoers, wordt de winst minder groot.

3 Responses to “Waarom beleggen in goudstaven?”

 1. Léon Andriesse schreef:

  Beste,

  Is er verschil in prijs tussen een gouden 999.9 baar die nieuw is en een baar die een onbekend aantal jaren oud is met wat krassen?

  Met vriendelijke groet,

  Léon Andriesse
  Nederland

 2. admin schreef:

  Beste Léon,

  Normaal gezien maakt de vorm of staat van een goud baar niets uit ivm de prijs… Goud is goud, enkel het gewicht en zuiverheid speelt een rol.

  Nu, er zijn baren waar dit een wel een rol speelt… Pamp (Produits Artistique Metaux Precieux) zijn juweeltjes van goudbaren. Deze zijn ook iets duurder in aanschaf en brengen ook iets meer op als u hiervoor een liefhebber vind.

  Met vriendelijke groet,
  Goudbank Antwerpen

 3. Peter schreef:

  Hallo,

  Ik zie niet op uw site wat de spread is als u goud aankoopt.
  Zie ik iets over het hoofd?
  Kortom: Wat is de aankoopprijs door u als ik goud aan u verkoop.

  Alsvast dank voor uw antwoord.

  MVG
  Peter

Leave a Reply