Antwerpen Goudbank koopt en verkoop goudstaven, goudbaren, gouden munten en penningen aan rechtstreekse goudprijzen van de beurs.Antwerpen Goudbank, Goudbank AntwerpenKlik hier voor meer info :: Antwerpen Goudbank

Over goudstaven en goudbaars

Wie enigszins met fysiek goud vertrouwd is, kent natuurlijk de termen lingot, goudbaar en goudstaaf. In deze bijdrage willen we enige duidelijkheid brengen.

Lingot of goudstaaf

Een lingot is een goudstaaf van precies 1 kg 99,95% zuiver goud. Doorgaans spreekt men gewoon van goudstaaf.
Het maken van goudstaven is in het bankwezen internationaal vastgelegd zodat van standaard goudstaven kan gesproken worden.

De kleinste baar die door een geregistreerde goudraffinaderij gemaakt mag worden  weegt 0.3 gram en ze wordt in Zwitserland sinds 2007 gemaakt.De vraag naar het fysiek goud blijft alvast stijgen.

Goudbaar

Een ander veel voorkomende term is goudbaar. Dit is een reep(je) of staaf goud, zilver of platina. Banken maken veel gebruik van baren om te investeren en als tegenwaarde van hun kapitaal. Edelmetalen zijn waardevast en kunnen in fysieke vorm duurzaam bewaard worden in kluizen.
In goud en zilver hebben we verschillende gewichten in goudbaars:

  • 1 gram 
  • 2,5 gram
  • 5 gram
  • 7,5 gram
  • 10 gram
  • 25 gram
  • 50 gram
  • 75 gram
  • 100 gram
  • 125 gram
  • 250 gram
  • 0,5 kg
  • 0,75 kg
  • 1,0 kg
  • 12,44 kg

Edelmetalen worden verkocht per troy ounce, ongeveer 31,103 gram. Een standaardmaat goudbaar weegt 400 troy ounce, dus ongeveer 12,44 kg.

Midden-Oosten en Azië

Alhoewel goudbaars overal in Europa te verkrijgen zijn, blijft het Midden-Oosten en Azië, met India voorop, de grootste afnemer van goudbaar.
Zwitserland begon in 1995 kleinere goudstaven te maken en ook verschillende Indische banken zijn sinds 2006 begonnen met de ovale muntbaars te vervaardigen. De nationale officiële gouden munten kunnen enkel door de nationale bank vervaardigd worden.

Oncontroleerbaar

Goud blijft moeilijk te controleren, wat specialisten ook proberen. Los van zijn fysieke en intrinsieke waarde is er nog altijd de emotionele meerwaarde, en die kan je niet sturen.
De voorbije jaren worden jaarlijks gemiddeld ruim50 miljoen goudbaar gemaakt. De meeste worden bijna uitsluitend als investering aangekocht, daar waar fancy modellen vooral voor geschenken worden gebruikt.
Juweliers kopen doorgaans weinig goudstaven aan, alhoewel dit de laatste tijd lijkt te veranderen.

Kunstwerken

Wie zijn goudstaaf omdraait, kan daar soms echte kunstwerken op gedrukt of gegraveerd zien. Dan gaat het zeker om een goudbaar die als investering beschouwd wordt, want deze decoratie doet de prijs alleen maar stijgen.
De decoratie verschilt van fabrikant tot fabrikant. Soms gaat het ook gewoon om een officiële stempel van de fabrikant in de vorm van een hologram.

Goud en gouden juwelen

Naast de goudstaven en goudbaren vinden we goud uiteraard ook vaak in de vorm van juwelen terug. Deze zijn niet in eerste instantie als beleggingsvorm bedoeld, maar ze worden het steeds en meer wel.
Volgens de laatste cijfers wordt wereldwijd per jaar ruim 60 biljoen dollar aan juwelen verhandeld. Dit maakt juwelen een van de belangrijkste verbruiksgoederen ter wereld.
Vooral Amerika staat aan de top van de gouden juwelen als markt qua verkoopswaarde. In volume is India de allergrootste verbruiker van gouden juwelen.

7 Responses to “Over goudstaven en goudbaars”

  1. […] Vrijgestelde invoer van beleggingsgoud of goudbaar […]

  2. Rooms F schreef:

    Ben in het bezit van 2 verzamelmunten in goud:
    50 ecu jaartal 1993 met de beeldenaar van Z.M Koning Boudewijn.
    Au 999 0/00 – 15.55 g – 29 mm diameter gekocht bij de Koninklijke munt en in perfekte staat met echtheidscert.

    Ik wens deze te verkopen. Wat is daarvoor jullie prijs aub.

  3. admin schreef:

    Ik heb uw bericht doorgestuurd naar 1 van onze sponsors… Mvg, Team Info

  4. Jean BUYL schreef:

    Ik bezit 2 muntstukken in goud met rand in zilver 1 van 10 Ecu koning Boudewijn 1990 5,3 gr en een van 20 Ecu koning Boudewijn 1990 10,5 gr zitten nog steeds in originele verpakking van op de dag van uitgifte graag zou ik van u vernemen hoeveel deze stukken momenteel waard zijn .( ik wil ze verkopen )
    Bedankt op voorhand

  5. admin schreef:

    Hallo Jean,

    Ik heb uw aanvraag doorgestuurd naar 1 van onze sponcers… U krijgt kortelings antwoord op uw vraag via persoonlijke mail.

    Met vriendelijke groet,
    team Info-web

  6. Karel Vermeulen schreef:

    Ik bezit een gouden? munt van 20 ECU, Koning Boudewijn 60-40 in originele verpakking
    Een gouden? munt van 50 ECU 1987, op achterkant staat beeltenis Karel de Grote of is het Keizer Karel? (kan later nog alijd inscannen)
    Koning Boudewijn 50 jaar, zilver met goudbeleg, in originele verpakking
    Kan u mij hiervoor de koopwaarde doorgeven aub?
    Groetjes
    Karel

  7. Helsen Jeanne schreef:

    07april 2010
    Ben in het bezit van 1 gouden 50 ecu jaartal 1987 en
    2 zilveren 5 ecu jaartal 1987 gekocht bij de vroegere aslk bank.
    Ik wens deze te verkopen. Wat is daarvoor jullie prijs aub.

Leave a Reply