Antwerpen Goudbank koopt en verkoop goudstaven, goudbaren, gouden munten en penningen aan rechtstreekse goudprijzen van de beurs.Antwerpen Goudbank, Goudbank AntwerpenKlik hier voor meer info :: Antwerpen Goudbank

Op zoek naar gouden munten

Op zoek naar gouden munten

De prijzen van goudbaren en gouden munten doen het steeds beter, en dat is natuurlijk goed nieuws voor wie nog baar goud of gouden munten liggen heeft en die wil verkopen. Tenzij je natuurlijk van je verzameling nog geen afstand kunt doen en erop rekent dat de prijzen nog verder zullen stijgen… Nu worden gouden munten vooral als verzamel- en investeringsobject beschouwd, maar ze waren lange tijd de pijlers van ons monetair systeem.

Oudheid

Gouden munten zijn van alle tijden. Ze werden voor het eerst op geregelde basis geslagen in opdracht van de Egyptische farao’s rond 2700 voor Christus. Aanvankelijk hadden ze nog een erg variabel goudgehalte omdat de smelttechnieken en de kennis van puur goud nog niet op punt stond. Ook werden ze vooral als giften gebruikt, onder meer aan de goden, en niet zozeer als een handelsinstrument.

Het duurde tot de welbekende koning Croesus van Lydië tot gouden munten van een gestandaardiseerde zuiverheid werden geslagen en als betaalmiddel gebruikt. Tevoren had Koning Pheidon van Argos wel al zilveren munten laten slaan rond 700 voor Christus.

De Chinezen deden hetzelfde met goud in de vijfde en zesde eeuw voor Christus in de Ying Yuan dynastie.

Belangrijk betaalmiddel

Lange tijd waren gouden munten een belangrijk betaalmiddel, tot zelfs in de 20ste eeuw. De meeste landen stopten met gouden munten voor de dagelijkse betalingen te maken in 1933, toen tijdens de grote wereldcrisis die dan heerste de regeringen massaal afstapten van de goudstandaard.

In Amerika stapte men via Executive Order 6102 in dat jaar af van de goudstandaard, en velen volgden. Gevolg was dat de dollar meteen enorm devalueerde. Helemaal liet de dollar het goud nog niet los in de VS, dat gebeurde pas in 1971.

Collector’s item

Nu zijn gouden munten vooral verzamelvoorwerpen, die ongekende prijzen kunnen halen. De waarde van een gouden munt wordt bepaald door tal van factoren, zoals de zeldzaamheid, geschiedenis, leeftijd, toestand en zuiverheid. Al deze factoren samen en natuurlijk ook de wetten van vraag en aanbod kunnen leiden tot gekke prijzen die dreigen te escaleren.

Duurste gouden munten aller tijden

De prijzen van gouden munten kunnen ongekende hoogtes halen.

Enkele voorbeelden:

 • In juli 2002 werd een erg zeldzame 1933 Double Eagle munt van 20 $ verkocht voor een recordbedrag van 7.590.020 $ bij Sotheby’s. Deze munten werden destijds geslagen door de US Mint company, maar door Executive Order 6102 werden de meeste destijds ingeleverd en gesmolten. Slechts een handvol van deze munten bleef over.
 • In 2007 produceerde de Royal Canadian Mint een gouden munt van 100 kg (!) met een nominale waarde van 1 miljoen dollar, alhoewel de goudwaarde op dat moment al twee miljoen dollar was. De munt is 3 cm dik en heeft een diamater van 50 cm. Ze was bedoeld als promotiestunt voor een nieuwe reeks Canadese munten.
 • In oktober 2007 verklaarde David Albanese (president van Albanese rare Coins) dat een eagle munt van 10 $ uit 1804 (gemaakt als diplomatiek geschenk voor president Andrew Jackson) aan een anonieme private verzamelaar werd verkocht voor vijf miljoen $.

5 Responses to “Op zoek naar gouden munten”

 1. jeany heitzer schreef:

  geachte heer/mevr,
  Kunt U mij de waarde aangeven van een gouden munt van 100 pesos van het jaar 1960 chile.
  bij voorbaat dank,
  Jeany Heitzer

 2. info-web schreef:

  Ik heb uw bericht doorgestuurd naar 1 van onze sponsors…

  Mvg,

  Team Info

 3. C.L.SCHERPENISSE schreef:

  IK HEB EEN 14KT GOUDEN 10 DOLLAR MUNT VAN 1898 MET EEN ADELAAR, WAT IS IE WAARD VOOR DE INKOOP???? MET VR GR C.L.

 4. admin schreef:

  Ik heb uw bericht doorgestuurd naar 1 van onze sponsors… Mvg, Team Info

 5. Charlot Van Ussel schreef:

  Ik heb een gouden munt in memoriam Koning Boudewijn 24 karaatsgoud 6,45g, 4500 exemplaren geslagen. Wat is hier de waarde van?

  Ik heb ook een gouden munt van 50 mexicaanse pesos. Hoe vind ik daar de waarde van?

Leave a Reply