Antwerpen Goudbank koopt en verkoop goudstaven, goudbaren, gouden munten en penningen aan rechtstreekse goudprijzen van de beurs.Antwerpen Goudbank, Goudbank AntwerpenKlik hier voor meer info :: Antwerpen Goudbank

Nederlandse minister verkocht goudstaven uit Canada

De Nederlandse ex-minister van Financiën Gerrit Zalm heeft het lange tijd geheim kunnen houden, maar nu is toch uitgelekt dat hij enkele jaren terug een zeshonderdtal goudstaven heeft verkocht die lagen opgeslagen in Canada.

Reserve in goudbaren

Het gaat om goud dat daar destijds was weggeborgen om bij een mogelijke regering in ballingschap toch te voorzien van de nodige financiën om zo een periode van nood te overbruggen. Het goud was er in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog in volle Koude Oorlog naartoe gebracht.

Een veel gebruikte methode, want heel wat regeringen en politici zorgden toen op allerlei plekken voor een strategische reserve aan goudbaren. Fysiek goud is dus vaak een appeltje voor de dorst geweest.

Toen de Koude Oorlog goed en wel helemaal voorbij was, oordeelde Zalm het niet langer nodig deze reserve aan te houden. Het feit dat hij dit nieuws probeerde geheim te houden bewijst dat hij er anderzijds toch niet zeker van was dat de publieke opinie dit zou begrijpen.

Ook is niet bekend wat er met dit geld gebeurd is. Zo kreeg Zalm de kritiek dat hij dit goud stiekem zou gebruikt hebben om financiële putten te dempen, wat hijzelf altijd ontkend heeft.

Koningin Juliana

Historici buigen zich intussen over deze kwestie, niet om een oordeel te vellen over de beslissing van Zalm (die twaalf jaar minister van Justitie was), maar wel omdat het overbrengen van de goudstaven destijds naar Canada in een erg woelige periode gebeurde.

Het zou goed kunnen dat het goud door de toenmalige prinses Juliana naar Canada werd gebracht. Zij vond toen in Canada voor haarzelf en haar kinderen een veilig onderkomen.

7,5 ton aan puur goud

De goudreserve van de Nederlanders in het buitenland speelt bepaald tot de verbeelding als we de waarde ervan wat nauwer onderzoeken.

In totaal gaat het om 7,5 ton aan puur goud, een ware schat die iedereen in zijn bezit zou willen hebben. Niet in het minst tot voor kort de Nederlandse regering, die het goud als een leuk extraatje beschouwde. Zeker in volle Koude Oorlog was af en toe de verleiding erg groot om dit geld aan te wenden.

Boekwinst

De kritiek dat Zalm het goud zou misbruikt hebben wordt meteen tegengesproken door het feit dat hij de opbrengst van de goudverkoop heeft moeten wegstrepen tegen de aankoopprijs. Per saldo resteerde nog een boekwinst van zowat 60 miljoen euro, een aardig opkikkertje voor de Nederlandse schatkist.

Goudverkoop door de Nederlandsche Bank-Unie

Goudverkopen is trouwens niets nieuw voor de Nederlandse regering. Zo heeft de Nederlandsche Bank-Unie de voorbije jaren al bij meerdere gelegenheden goud uit eigen voorraden te koop aan geboden. Dit op momenten dat de goudprijs onverwacht piekte, en dat is de laatste tijd wel vaker het geval geweest.

Meteen het mooiste bewijs dat investeren in puur goud een rendabele investering is. Regeringen en politici willen niet het minste risico nemen, ook al omdat ze werken met het geld van de belastingbetaler en zich geen verkeerde investeringen kunnen veroorloven.

Leave a Reply