Antwerpen Goudbank koopt en verkoop goudstaven, goudbaren, gouden munten en penningen aan rechtstreekse goudprijzen van de beurs.Antwerpen Goudbank, Goudbank AntwerpenKlik hier voor meer info :: Antwerpen Goudbank

Ligt er wel goud in Fort Knox?

Vraag aan tien voorbijgangers war volgens hen de voorraden baar goud van Amerika liggen en de meesten zullen zeggen: in Fort Knox. Toch zijn er insiders die beweren dat het Amerikaanse goud daar allang niet meer ligt.

Als kind hoorden we al legendarische verhalen over de immense schatten die in Fort Knox liggen opgestapeld. In onze kinderlijke verbeelding zagen we goudstaven en goudbaren die bijna tot aan de hemel reikten.

Niet minder dan 8 miljoen kg goud zou er in Fort Knox moeten liggen, zo gaan de geruchten. Anderen spreken van 147 miljoen troy ounces, goed voor ruim 100 miljard dollar.

New Deal

De goudkluis in Fort Knox, gelegen in het landelijke Kentucky, werd in 1936 gebouwd. Ze was een onderdeel van de New Deal politiek van Franklin D. Roosevelt die verorderde dat het private bezit van goud verboden was. Het ging zelfs zo ver dat de Amerikanen al hun goud, met uitzondering van trouwringen en antieke gouden munten, weer moesten inleveren.

Op die manier wilde Roosevelt het vertrouwen in de ook toen wankele Amerikaanse dollar te herstellen en goud als betaalmiddel te verbieden door het uit roulatie te halen.

Al het opgehaalde goud werd omgesmolten tot goudstaven die in Fort Knox werden opgeslagen.

Gouden Standaard

Deze enorme berg aan goudbaren vormde de basis van de zogenaamde Gouden Standaard waarmee na de Tweede Wereldoorlog het geldsysteem en vooral de dollar gedekt werd. In theorie moest toen een dollar voor de geldende waarde aan goud kunnen omgewisseld worden.

Dit systeem bleek op lange termijn niet houdbaar, en president Nixon schafte de Gouden Standaard in 1971 af omdat tal van landen voortdurend Amerikaanse dollars en waardpapieren tegen goud inwisselden en het land op een dreigend faillissement afstevende.

Samenzweringstheorieën

Het opzeggen van de Gouden Standaard vormde de basis voor de eerste samenzweringstheorieën als zou het goud van de Verenigde Staten niet meer in Fort Knox liggen. Peter Beter hield bij hoog en laag vol dat president Johnson al het goud uit Fort Knox aan de Engelse regering had verkocht.

Hij kreeg door de stijgende druk van de publieke opinie gedaan dat een onderzoekscommissie in Fort Knox mocht gaan kijken. De commissie verklaarde dat er in de kluis inderdaad goud aanwezig was, maar hun getuigenis klonk niet echt overtuigend.

Ook de volgende jaren dook regelmatig het gerucht op dat het goud uit de kluizen van Fort Knox verdwenen was, al is dit nooit door keiharde bewijzen aangetoond.

Iets niet pluis?

De gezaghebbende internationale specialist in bankieren James Turk is er de laatste jaren steeds meer van overtuigd geraakt dat er iets niet pluis is in Fort Knox. Zo merkt hij een duidelijk verschil op in de schatting van het goud in het Treasure Departement en de Federal Reserve Bank, daar waar deze schatting gelijk zou moeten zijn.

Een andere analist, Kirby vermoedt dat de ‘Fed’ misschien wel helemaal geen fysiek verhandelbaar goud meer heeft. Uitspraken van de voorzitter van de Duitse centrale bank lijken dit verder te bevestigen.

Geen audit toegestaan

Wat een einde kan maken aan de theorieën over het verdwenen goud uit fort Knox is een onafhankelijke audit, maar die wordt steeds afgehouden. Dat het handelen van de Fed en de US Treasury soms schimmig verdacht mag worden is duidelijk, maar wil dit zeggen dat ze verantwoordelijk zijn voor de grootste bankoverval in de geschiedenis?

Het goud in fort Knox is hoe dan ook legendarisch…

Leave a Reply