Antwerpen Goudbank koopt en verkoop goudstaven, goudbaren, gouden munten en penningen aan rechtstreekse goudprijzen van de beurs.Antwerpen Goudbank, Goudbank AntwerpenKlik hier voor meer info :: Antwerpen Goudbank

De geschiedenis van goud: hoe het begon

De geschiedenis van goud start nog veel voeger dan de Egyptenaren ten tijde van Toetankamon. De allereerste gouden juwelen dateren uit de periode van 3000 voor Christus en vallen te situeren in het gebied tussen Tigris en Eufraat in het zuiden van het huidige Irak. Het aanbod verbaasde archeologen, die hun hartje konden ophalen aan de schatten van de koninklijke tombes in Ur.

Kunstenaars

Tussen de schatten vonden ze een prachtige gouden helm van de koning, bezet met schitterende juwelen en een diadeem van de koningin met gouden blaadjes, oorringen, halskettingen en nog meer juwelen.
Deze juwelen waren vervaardigd door Summerische juweliers, die vijfduizend jaar geleden dus al deze techniek in de vingers hadden. Ze waren ware kunstenaars en stonden omwille van hun vakmanschap in hoog aanzien.

Verder verfijnd

De technieken werden verder verfijnd door de Egyptische goudsmeden, die de technieken om de zuiverheid van goud te testen verder verfijnden. Ze ontdekten dat ze dit door verhitting konden doen en begonnen ook goud met andere metalen te versmelten om zo het relatief zachte goud harder te maken en ook andere kleuren te bekomen.
Ze introduceerden ook de verloren wastechniek, die nu nog altijd gebruikt wordt in de moderne juwelierswereld.
Merkwaardig genoeg werd tezelfdertijd gelijkaardige kennis ontwikkeld op een totaal andere plaats, namelijk bij de Chavin beschaving in Peru. Daar werden ornamenten en voorwerpen gemaakt door goud te verhitten en met een hamer te bewerken.

Handelsmiddel

Goud was niet alleen een prachtig materiaal om juwelen, kunstvoorwerpen en andere voorwerpen mee te maken. Het gold ook snel als een middel om handel mee te drijven.
In China bijvoorbeeld werd goud al in 1091 voor Christus gelegaliseerd als een officieel betaalmiddel als een alternatief voor zijde. Eerst gebeurde dit in de vorm van kleine gouden vierkantjes, later werden dat kubussen.
De eerste maal dat echt munten werden geslagen was in Klein-Azië in de achtste eeuw voor Christus. Ze waren gemaakt in electrum, de natuurlijke legering van zilver en goud die vaak in rivieren gevonden kan worden. Deze munten bestonden uit een beeltenis aan de ene kant en een officieel zegel aan de andere kant.

Croesus

De introductie van pure gouden en zilveren munten is te danken aan de legendarische Lydische koning Croesus. Hij stond bekend als een van de allerrijkste, zoniet rijkste, personen uit de oudheid.
Deze gouden en zilveren munten, vaak vermengd met koper, werden steeds vaker gebruikt als betaalmiddel, eerst tussen de naburige staten en later ook bij het uitbouwen van de internationale handelsroutes van de mediterrane wereld.

Romeinen

Zilver werd toen nog meer gebruikt omdat de meeste landen eenvoudigweg nog niet over voldoende goud beschikten. Alleen in Mycene werd goud alom gebruikt. Ook de Grieken en de vroegste Romeinse keizers hadden maar relatief weinig gouden munten omdat ze een tekort aan goud hadden.
Dat zou veranderen naarmate de Romeinen de wereld verder verkenden en nieuwe goudgebieden ontdekten.

Leave a Reply